HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi'ne gönderilen bir çalışmada hakemliği kabul edenler; ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyelerinin, COPE (Committee on Publication Ethics) tavsiyelerinin ve Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'nin hakemlere ilişkin ilkelerini dikkate almalı ve bu ilkelere uymalıdır. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisine gönderilen bir çalışmayı incelemeyi kabul eden hakemler, yukarıda belirtilen etik ilkelere uyduklarını taahhüt etmiş olurlar.
Hakemler; 1. İnceleme süreci, çift kör inceleme esasına göre yürütüldüğü için bu esasa uygun hareket ederler. Bu kapsamda yazarlar ile ve diğer hakem ile iletişime geçmeye çalışmazlar.
2. Çalışmaya ilişkin inceleme ve yorumlarını, Değerlendirme Formu ile dergi editöryasına iletirler.
3. Sadece uzmanlık alanlarına ilişkin çalışmaları inceleme ve değerlendirmeyi kabul ederler.
4. İnceledikleri çalışmaların gizliliğine dikkat ederler.
5. İnceleme sürecini tarafsız bir şekilde yürütürler. İncelemeyi bilimsel kriterlere göre yaparlar. Tarafsız ve bilimsel kriterlere göre yapılan değerlendirme neticesinde alana katkı sağlayacağını düşündükleri çalışmalar için kabul kararı verirler.
6. Çıkar çatışması ya da çıkar birliği olduğunu fark ederlerse dergi editöryasına bildirirler.
7. İncelemeyi reddetmeleri hâlinde bu kararlarını ve ret sebebini, dergi editöryasına bildirirler.
8. İnceledikleri çalışmada, tespit ettikleri bir etik ihlal var ise bu durumu inceleme raporunda ayrıca belirtirler.
9. Çalışmalara ilişkin incelemeyi makul bir süre içinde tamamlayarak değerlendirme raporlarını, dergi editöryasına iletirler.
10. Değerlendirme Raporunda bilimsel olmayan yorumlara ve değerlendirmelere yer vermezler. |